هر ویولن دست سازی ایرانی ای عالی نیست/هر چینی ای هم بد نیست.

ساخت وبلاگ

سلام خدمت دوستان نت اهنگ

اخیرا سوالی دریافت کردم از جانب یکی از کاربران که در رابطه با خرید ویولن توضیحاتی بدم و نیاز به راهنمایی داشتند.
بحث در رابطه با خرید ساز مقوله ایه که من نمی تونم اون رو در چند سطر جمع بندی بکنم و مسلما این بحث ادامه خواهد داشت و من سعی می کنم طی چند شماره و کوتاهترین حالت ممکن جمع بندی کنم. نمی دونم از کجا شروع کنم چون مطلب زیاده پس اول یک سری نکات و توصیه می نویسم.

1) صرفا با توصیه های تبلیغاتی این و ان جذب خرید نشوید.
مثال:اقای ایکس سازهاش عالیه/حرف نداره. خودم هم از ایشون خریدم و راضیم. خواستی شماره ی کارگاهش رو بدم...
اولا که مشخص نیست معیار از عالیه و حرف نداره چیه. کسی که داره این حرفها رو می زنه اشرافی به علم اکوستیک داره. از پلن ساز و اسپکتروم سر در میاره یا خیر؟؟؟با چه معیاری و در چه حدی میگه سازم عالیه؟_بهترین سازی یا سازهایی که باهاش نواخته اصلا اگر نواخته باشه در چه حدی بودند؟
مثال:من به شما سازهای اقای y رو توصیه می کنم. در اینترنت خواندم منوهین ساز ایشان را تایید کرده و در فرانسه اویستراخ دستان ایشان را بوسیده و به هنرشون افرین گفته.
بسیار جای تاسفه که افراد ساده لوح با این حرفها خودشون رو گول می زنند و حتی در عرصه ی بین المللی احساس غرور می کنند.
مهم نیست که اقای y سازش را به منوهین داده و در ان فضای مهمانی دربار شاهنشاهی طرف مقابل را مجبور به تعریف و تمجید کرده. عقل سلیم حکم می کند از خودمان بپرسیم ایا منوهین بعد از ان مسافرت به ایران اصلا با ان ساز اجرا یا حتی ضبطی انجام داد یا خیر؟
مگر ایران تنها کشوری بود که یهودی منوهین به ان سفر کرد؟ایشان در طول عمرش بی نهایت ساز از سازندگان مختلف هدیه گرفته که سازشان را به رایگان در اختیار ایشان گذاشتند. چون افتخار بزرگیه که یک سازنده بگه منوهین با ویولن من نواخته. به نظر من بعید میاد کسی که با سویل استرادیواریوس میلیون دلاری نوازندگی کرده باشه و حتی هیچ علم فرا سیستمیکی هم نداشته باشه ویولن اون اقای ایرانی رو تایید بکنه.

تا اینجای مطلب اینها رو نوشتم برای اینکه یک عده سودجو همیشه هنرجوها رو با اسم و رزومه فریب میدن. غافل از اینکه نهایتا این شما هستید و چند میلیون پول دور ریخته شده و ویولنی که جز ایجاد نقص تکنیکی کار دیگری برای شما نکرده. دلیل اینکه ویولنهای این اقایان اینقدر معروف شده به نظر من تا حدودی ضعف تکنیکی نوازنده هاست. چون به مقطعی نمی رسند که ببینند یک ویولن با پاسخدهی پایین از انجام بسیاری از تکنیکها عاجزه و موسیقی رو تفننی مینوازند و می گویند صدای خوبی داشت.

2) در نهایت تاسف و تاثر باید بگم خواهشمندم با استاد و کسی که در حال یادگیری از او هستید وارد مسائل مالی نشوید.
خیلی در راهنمایی های خرید ساز می بینیم که به هنرجو میگن از استادت راهنمایی بگیر. خودش برات ساز میگیره. زمانی این کار بد نبود اما ساز تقلبی و مشقی زیاد شده افراد سودجو و مادی گرا زیاد شدند و متاسفانه خیلی از اساتید هم به دنبال خودشون وارد دنیای بیزینس موسیقی و پول پرستی کرده اند. ممکنه عده ای از استادشون ساز گرفته باشند و راضی هم باشند اما من دارم کلیت قضیه رو مطرح می کنم. بسیاری از اساتید دائما به هنرجو توصیه خرید و سفارش از یک شخص خاص را می کنند و در کمال تاسف می بینیم که اگر هنرجو از شخص مورد نظر استاد ساز نخرید , رفتار و برخورد استاد با هنرجو تغییر می کند. که این به دلیل داشتن سود شخصی است و اگر سودی در کار نبود بعضی از اساتید اینقدر روی خرید ساز پافشاری نمی کردند.

3) مغلطه ی دست ساز بهتر از چینیه:چینی یعنی ساخت چین و دست ساز یعنی ساخت دست حالا چین _ایران یا هر جا. ساخت دست میتونه چینی باشه. چینی هم دست ساز و ماشینی و یا کارگاهی داره.
ماشینی میشه مثل همین تی اف های 148 به درد نخور که تازه همون هم کیفیتش طی این چند سال دائما افت کرده و تمرین با این نوع ویولنهای تولید انبوه ماشینی نه تنها به شما کمک نمی کنه بلکه در دراز مدت اثرات بدی روی دست شما می گذاره. کارگاهی میشه ویولنهایی مثل رودریش پزولد یا گلیگا که هر قسمت از ویولن زیر نظر یک مستر لوتیر توسط یک متخصص انجام میشه. ویولنهای کارگاهی از ماشینی گرانتر و از مستر کمی ارزانتر هستند. در کشور المان نمونه ی این موارد زیاد دیده می شود. مثل مکتب ویولن سازی میتنوالد. البته این هم اضافه کنم که ویولن کارگاهی درجه یک کم حرفی نیست و خیلی از ویولنهای قدیمی کارگاهی کیفیت بالا و قیمت بالایی هم دارند.
ویولنهای مستر لوتیر هم هستند که هر نجاری نباید جسارت ساختش رو به خودش بده و هر سال هم بدون اینکه علمی بیاموزه یا پیشرفتی بکنه دائما قیمت سازش رو ببره بالا.
دوستان الان در بازار امریکا هم که مدارس سازسازی خیلی خوبی داره و سازنده های درجه دو تا 10_15 هزار دلار ویولن می سازند, چین داره حرف اول رو میزنه. اشتباه نکنید. نمی گم ویولن چینی از ایتالیایی یا المانی بهتره. شما میتونید در ایتالیا ویولن بخرید 100هزار یورو. همینطور میتونید ویولن بخرید 3هزار یورو. مسلما کشوری که مهد ساخت این سازه و ویولنهای چند صد هزار یورو ایش هم فروش میره. زیاد روی ویولن ارزون مانور نمیده و وقت نمی گذاره. در نقطه ی مقابل کشور چین میدونه که مهد این کار نیست هیچوقت ایتالیا المان یا چک نمیشه. پس میاد روی کیفیت ویولنهای ارزونتر مانور میده(دست ساز های چینی یا کارگاهی منظورمه_نه اماتی و تی اف های ایران) پس بین یک دست ساز ارزون المانی و 3000 دلار کارگاهی چینی شک نکنید که چینی بهتر خواهد بود. خیلی از اساتید الان برای استودیوهاشون از Shar music از همین ویولنهای چینی با کیفیت تهیه میکنند. در همین نمایشگاه موسیقی شانگهای من ویولن لکتوی چینی تست کردم سال پیش که خیلی از این داخلی های اسم در کرده ی ایران بهتر بود صداش.

4) تمبر صوتی و کاراکتر:بسته به پلان و طرح ویولن ساخته شده تغییر میکنه. به عنوان مثال می گوییم:کپی استراد_کپی گوارنری و... هر یک از این سازندگان یک سری شاخص های صوتی داره ویولنهاشون که بسته به پلانی که ویولن رو ساخته اند تغییر می کنه.
متاسفانه یکی از سازندگان معروف در تهران که خیلی هم هزینه ی گزافی برای کوچکترین خدمات دریافت می کند ادعا می کند که طرح ساختش کپی ویولن مسیح استرادیواری است. ویولن نامبرده در طول تاریخ فقط در اختیار سازنده ی فرانسوی ویوم بوده_بعد از ان کارگاه هیل و پسران انگلستان و در حال حاضر در موزه ی اکسفورد به سر می برد. هیچ نوازنده ایتا به حال با ان ننواخته و ساز در عین قدمت بدون اسیب و نو باقی مانده. این یک مورد را مثال زدم تا هنرجویان عزیز تحقیق کنند و گول این اسمها و تبلیغات را نخورند.

5) فروش بدون تست؟:بعضی فروشگاههای موسیقی در تهران بدون امکان تست و نواختن با ساز فقط بدنه ی ویولن را در حالیکه سیم و فیتینگ روی ان نیست به مشتری نشان میدهند و معمولا در رنج قیمت 4-5 میلیون سازها را می فروشند. این حق کامل مشتریست که با سازی که میخواهد بخرد بنوازد. در غیر اینصورت خرید یک ویولن از روی ظاهر یعنی حماقت محض.

6) صدای ساز باز شد یعنی چه؟ ویولن زمانی که نو و کار نکرده است هنوز منفذ های چوب بسته هستند و وارنیش یا همان چندین لایه رنگ روی ویولن هم همینطور. با مرور زمان, تغییرات دما و ایجاد ارتعاش(همون تمرین کردن!) منفذ های چوب بازتر شده و وارنیش دچار ترک میشود(منظورم ترک مخرب که رنگ میریزه نیست_ترکهای ریز و غیر قابل مشاهده روی سطح ویولن) که باعث می شوند ویولن به قابلیت های واقعی خودش نزدیکتر شود. هر چه بیشتر بنوازید صدای ساز باز تر می شود. هر چه چوب با گذر عمر و زمان طی سالیان و به اهستگی خشک شود کیفیت صدا هم بالاتر می رود. (خشک شدن چوب یک پروسه ی تدریجی و بسیار زمان بر هست. بعضی از سازندگان که چوب را داخل فر قرار میدهند از این صل بی خبرند).

7) هر چوبی با گذر زمان بهتر نمیشه. بعضی از سازها (منظورم سازهای نو ساخت و نواخته نشده است) در بدو ساخت و همون موقعی که مینوازید و تست می کنید می بینید صدای خوب و شفافی دارند که این به دلیل بیش از حد تراشیده شدن و نازک بودن صفحه ی رویی ساز هست. گول نخورید. این ویولنها با گذر زمان صداشون خراب میشه و افت می کنه.

8) اگر میخواهید از ویولن صدای کمانچه بگیرید به نام ویولن سنتی بهتره همون کمانچه بخرید. اینهم از شاهکارهای داخل ایرانه چوب رو به قدری نازک می کنند که چنین صدایی بده. ویولنهای غربی سنتی رو بهتر از این نوع ویولنها جواب میدن.

اینها بعضی از مسائل اولیه ای بود که خیلی به چشمم خورده بود سوال شده.
قسمت دوم این بحث رو با عنوان (شناسایی یک ویولن خوب و با کیفیت هنگام خرید) در انجمن ویولن کلاسیک دنبال کنید...
موفق باشید/

نت آهنگ...
ما را در سایت نت آهنگ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان notahang بازدید : 424 تاريخ : جمعه 23 مهر 1395 ساعت: 10:30

خبرنامه